Het doel van Stichting Kledingbank Sint-Michielsgestel is gratis kleding verstrekken aan inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel die verwezen zijn zijn door maatschappelijke organisaties waarmee we samenwerken. Deze organisaties bepalen of mensen voor gratis kleding in aanmerking komen, gelet op hun financiële situatie en welzijn.

Om ons doel te bereiken zamelen we nieuwe en gebruikte kleding in. De gebruikte kleding wordt nagekeken op bruikbaarheid. Op afspraak kunnen cliënten die daar voor in aanmerking komen, in het voorjaar en in het najaar bij de kledingbank voor een bepaald aantal punten kleding komen uitzoeken.

Om de kosten, zoals huur van de locatie, verwarming en verlichting, inrichting en onderhoud te dekken, is er enkele dagen per maand kleding te koop voor iedereen. Als er na aftrek van de kosten nog geld overblijft van de verkoop, schaffen we daar nieuw ondergoed voor aan voor de cliënten van de kleding bank.

Bestuur

Kledingbank Sint-Michielsgestel is begonnen als burgerinitiatief. Sinds medio 2020 zijn de activiteiten ondergebracht in de Stichting De Kledingbank Sint-Michielsgestel (de gratis uitgifte) en Gestels Goei Goed (de verkoop).

De bestuursleden van de Stichting zijn:

  • Peter de Laat            voorzitter
  • Tilly de Vos                penningmeester
  • Marina Kersbergen    secretaris

 

Vrijwilligers

De vrijwilligers van de Kledingbank steken graag de handen uit de mouwen om met elkaar al het werk te doen dat nodig is om een ruim gesorteerde winkel met goede kleding voor iedereen in stand te houden. En dat is niet niks!

Het begint met het in ontvangst nemen van zakken en dozen met kleding die bij de winkel worden afgegeven. De kleding wordt eerst grof gesorteerd: wel geschikt voor de uitgifte en voor de winkel of niet geschikt. Dan wordt de geschikte kleding goed nagekeken, soms gerepareerd, gestreken en verder gesorteerd: zomergoed of wintergoed, dames-, heren-, jongens-, meisjes- of babykleding. Uiteindelijk gaat de kleding de winkel in waar alles per afdeling wordt opgehangen, keurig op  hangertjes en op maat en vaak ook op kleur.

Kleding die niet geschikt is voor de winkel vindt zijn weg naar Roemenië of Gambia. Kleding die slecht en onbruikbaar is wordt naar de kledingbak gebracht.

Als mensen gratis kleding komen uitzoeken, kunnen onze vrijwilligers hen daar bij helpen. Ook op de verkoopdagen zijn onze vrijwilligers aanwezig om klanten van dienst te zijn.