• Verkoop donderdag 14 juli, vrijdag 15 juli en zaterdag 16 juli
  • Theereheide 5, Sint-Michielsgestel (voormalige voetbalkantine) Pinapparaat aanwezig!
  • donderdag & vrijdag 10.00-17.00 uur
  • zaterdag 10.00-14.00 uur

Kleding- en Speelgoedbank klaar voor oversteek

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 13:30

SINT-MICHIELSGESTEL – Eigenlijk staan ze te trappelen van ongeduld. Het nieuwe bestuur van de Kleding- en Speelgoedbank Gestel en de groep vrijwilligers die vanaf 2016 een warm en gastvrij onderkomen genoten bij het voormalige wijkplein aan de Irenestraat. Na sluiting hiervan is in goed overleg met de gemeente Sint-Michielsgestel een nieuwe stek gevonden in de voormalige kantine van SCI op Sportpark Theereheide.

Door Wendy van Lijssel (De Brug 21-01-2021)

Het enige wat ontbreekt is het officiële huurcontract met alle gemaakte afspraken waarna, met inachtneming van alle huidige maatregelen, de schouders eronder gezet kunnen worden voor een transformatie van het pand naar kleding- en speelgoedwinkel.
Op initiatief van Anbertien Donders zag in 2016 de Kledingbank het levenslicht. Een winkel waar mensen met een smalle beurs via een speciaal puntensysteem twee keer per jaar benodigde voorjaar/zomer en najaar/winterkleding mogen uitzoeken. Hoewel het over gedragen spullen gaat, doet de bank geen concessies aan kwaliteit. Dankzij de inzet van vrijwilligers werd een grote, goed gesorteerde en nette kledingwinkel gerealiseerd voor mannen, vrouwen en kinderen. Gesorteerd op elke doelgroep, in alle mogelijke maten. Moderne kleding en in goede staat.
In navolging van dit succes kwam er in 2018 een Speelgoedbank bij. Ook hier geldt dat het om goed gebruikt en intact speelgoed gaat. Speciaal voor kinderen wiens ouders de financiële middelen ontberen om een cadeautje te kopen voor hun kroost. Zowel de Kleding- als Speelgoedbank kregen de ruimte in het inmiddels voormalige wijkplein Gestel aan de Irenestraat. Daar dient tijdelijk aan toegevoegd te worden, want het was alle betrokkenen bekend dat zij op termijn zouden moeten verkassen.

Die tijd is inmiddels aangebroken. In goed overleg met de gemeente Sint-Michielsgestel is nieuw, wederom tijdelijk, onderdak gevonden in de voormalige sportkantine van SCI. Je zou denken dat het ‘slechts’ een kwestie van overhuizen is maar dat is niet helemaal het geval. Voor een goede doorstart waren en zijn er enige aanpassingen en nieuwe ‘spelregels’. Daarom is Stichting De Kledingbank Sint-Michielsgestel opgericht met een bestuur dat gevormd wordt door voorzitter Peter de Laat, penningmeester Tilly de Vos en secretaris Angelique Schets.
Zij vertellen: “Met dank aan de gemeente hebben we in het voormalige wijkplein nooit huur en vaste lasten hoeven afdragen. Dat verandert met de verhuizing naar SCI. Hoewel de hoofdprijs niet wordt gevraagd, dienen we dan wel ergens inkomsten te genereren. Naast twee winkelmomenten waarop klanten via het puntensysteem gratis kleding mochten uitzoeken, hadden wij een beetje inkomsten van vier extra toegestane vrije verkoopmomenten waarop iedereen welkom was. Om ons hoofd financieel boven water te houden en de rekeningen in de toekomst te kunnen voldoen, is afgesproken dat er onder de noemer Gestels Goei Goed meer vrije verkoop komt.”

Volgens het drietal zijn zij door de gemeente Sint-Michielsgestel vanaf het moment dat duidelijk werd dat er een nieuwe plek moest komen, helemaal meegenomen in het proces en zijn er mondeling goede afspraken gemaakt. Hoewel het bestuur al enige tijd klaar is om de oversteek te organiseren, een ondernemer met Kerst al met kerst zorgde voor een lekkernij en een schildersbedrijf kosteloos muurverf heeft toegezegd, staat er nog niets zwart op wit, lees er is nog geen officiële huurovereenkomst of papier dat de gemaakte afspraken bevestigt. Het bestuur is wel in het bezit van een sleutel. “Maar zonder officiële bekrachtiging van alles kunnen we niet verder”, stelt het bestuur. Uiteraard werd al een aantal keer aan de gemeentelijke bel getrokken maar tot op heden zonder resultaat. Zowel het bestuur als vrijwilligers popelen om, met inachtneming van de huidige maatregelen, aan de slag te gaan.
“Dan kunnen we afspraken maken met Nutsbedrijven en onze handjes laten wapperen met schilderen en wat verder nodig is om beneden een mooie kleding- en boven een fatsoenlijke speelgoedwinkel te maken. De verhuizing van het voormalige wijkplein naar SCI is bovendien ook niet iets wat je in een uurtje doet. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we altijd veel goede spullen hebben gekregen. Uiteraard hopen we dat dit zo blijft. Het dient echter allemaal overgesjouwd en opnieuw ingericht”, zo wordt de balans opgemaakt. Angelique, Peter en Tilly besluiten opgewekt: “In verband met de pandemie zijn het ook voor de gemeente rare tijden. We hopen en verwachten echter dat alles snel in orde gaat komen.”

 

Bestuur Stichting De Kledingbank Sint-Michielsgestel: Tilly (r.), Peter (m.) en Angelique (l.)


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.