• Verkoop donderdag 14 juli, vrijdag 15 juli en zaterdag 16 juli
  • Theereheide 5, Sint-Michielsgestel (voormalige voetbalkantine) Pinapparaat aanwezig!
  • donderdag & vrijdag 10.00-17.00 uur
  • zaterdag 10.00-14.00 uur

Start Kledingbank Sint-Michielsgestel

Initiatiefneemster Anbertien Donders had al langer plannen om tweedehands kleding te geven aan mensen die het financieel moeilijk hebben in onze omgeving. Na gesprekken met de gemeente en Wijkplein Gestel resulteerde die plannen in de ingebruikname van één van de lokalen in het voormalige schoolgebouw aan de Irenestraat. Maar......één lokaal bleek bij lange na niet genoeg. Gedurende de afgelopen jaren was er voortdurend meer plaats nodig voor de enorme hoeveelheid kleding die werd en wordt gedoneerd. Samen met vrijwilligsters van het eerste uur, Ans, Margriet en Angelique, werd er telkens gekeken: hoe nu verder? Bij de uitgiften aan cliënten werden de kledingrekken in de hal geplaatst. Er kwam een lokaal bij waar de kleding uitgezocht werd. Bij de uitgiften aan cliënten werden de kledingrekken in de hal geplaatst. De gemeente subsidieerde een wasmachine en wasdroger, zodat de kleding nog frisser en schoner in de rekken terecht kwam. Er kwamen vrijwilligsters bij die helpen bij het vele strijkwerk. Twee keer per jaar wisselt de collectie tussen zomer- en winterkleding, zodat de cliënten zich naar het seizoen kunnen kleden. Dozen inpakken met kleding die voorlopig opgeborgen kan worden, dozen inpakken met kleding die te veel is en naar Roemenië wordt gestuurd, want Anbertien vergeet zeker het goede doel niet waar zij zoveel jaar geleden al mee begonnen was.

Langzaam maar zeker kwam bij ons ook het besef dat we in ons eigen onderhoud moeten kunnen voorzien. Tot nu toe neemt de gemeente onze huisvesting en vaste lasten voor haar rekening, maar op enig moment moet de Kledingbank verhuizen naar een andere locatie om plaats te maken voor nieuwbouw in de Irenestraat. Om huur en vaste lasten te kunnen gaan betalen, werd gestart met de verkoop van kleding. De hoeveelheid kwalitatief goede kleding die wordt aangeboden, is zo groot dat we er naast onze cliënten ook andere mensen een plezier mee kunnen en willen doen. Zodoende worden er sinds 2018 diverse verkoopmomenten georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn. Hierbij maakt het niet uit of iemand woonachtig is in de gemeente Sint-Michielsgestel of hoe iemands financiële situatie ist...…..iedereen is welkom om tegen een zeer aantrekkelijke prijs een nieuwe outfit aan te schaffen.

Inmiddels zijn er drie lokalen standaard in gebruik door de Kledingbank en bij de verkoop en uitgifte van kleding worden ook kledingrekken in de hal gezet. Op vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen mensen hun kleding inleveren. Hier wordt goed gebruik van gemaakt. 

Naast de voldoening die het geeft om iemand die het lastig heeft in een nieuwe outfit te steken, doet het goed om een kind  een nieuwe jas of jurk te zien showen. Of om iemand bij de verkoop met een nieuwe vondst naar buiten te zien lopen, helemaal blij. Dat brengt een lach op ons gezicht en daar doen we het allemaal voor!